Overnachten

Maar natuurlijk, het is juist super romantisch! Er hangt vaak een beeld dat overnachten op de Veluwe alleen leuk is voor ouderen of juist gezinnen met jonge kinderen. Maar niks is minder waard! Je kunt hier juist uitstekend een romantische vakantie boeken. Met en zonder kinderen.

Overnachten kun je zo bijzonder maken als je zelf wilt! Maar natuurlijk is de ene plek net iets bijzonderder dan de ander. Lees daarom hier de verschillende bijzondere mogelijkheden

Jazeker! De Veluwe heeft genoeg boerderijen te bieden waar jij heerlijk kan overnachten! Wil je weten waarom, hoe en waar? Lees dan verder op onze pagina: logeren bij de boer.

Het is overal leuk om te kamperen op de Veluwe. Het is namelijk zo leuk als je het zelf maakt! Maar toch maakt de ene camping/kampeerplaats het net iets makkelijker om het leuk te maken. Lees daarom ons blog over: de beste campings op de Veluwe.

Hele goeie vraag! Alles hierover kun je lezen op deze pagina.

Routes

Met zo’n 32.000 hectare aan natuur en 1265 km aan wandelpaden heeft Ede met afstand het grootste wandelgebied van Nederland. Door de ligging aan de rand van de Veluwe zijn de natuurgebieden heel divers: uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook zandverstuivingen, boerenland, wetland en plassen. De natuur komt je tegemoet in Ede. Er is een grote variëteit in flora en fauna en je kunt hier ook tijdens je ‘gewone’ wandelingen groot wild tegenkomen. Op onze website vind je de mooiste routes, overnachtingen, eten & drinken en natuur, cultuur & historie.

Enkele populaire fietsroutes op de Veluwe zijn onder andere de Veluwezoomroute, de Kröller-Müller Fietsroute, de Hoge Veluwe Fietsroute en de Veluwe Valleyroute. Deze routes nemen je mee door de prachtige natuur van de Veluwe en bieden de mogelijkheid om historische dorpen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende bossen te verkennen.

Als natuurliefhebber met interesse in het spotten van wilde dieren, is het Deelerwoud een aanrader. Dit natuurgebied op de Veluwe biedt een goede kans om edelherten, wilde zwijnen, reeën en diverse vogelsoorten te zien. Het gebied heeft verschillende wandelroutes, zoals het Reeënspoor en het Hertenpad, die je dieper de natuur in brengen en de kans vergroten om wilde dieren te observeren.

Ja, er zijn diverse mountainbikeroutes op de Veluwe die speciaal zijn aangelegd voor mountainbikers. Een bekende route is bijvoorbeeld de Veluwe Mountainbike Route (VMR) die door Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt. Deze route biedt uitdagende singletracks en mooie landschappen. Daarnaast zijn er nog andere mountainbikeroutes op de Veluwe, zoals de Posbankroute en de route bij Radio Kootwijk, die verschillende niveaus van moeilijkheid en afstand bieden om aan de behoeften van verschillende mountainbikers te voldoen.

Ja, er zijn diverse wandelroutes op de Veluwe die geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Een populaire keuze is bijvoorbeeld het Kabouterpad, een interactieve wandelroute speciaal ontworpen voor kinderen. Daarnaast zijn er kortere wandelroutes bij bezoekerscentra en natuurgebieden die geschikt zijn voor gezinnen. Deze routes zijn vaak goed begaanbaar en bieden educatieve elementen om kinderen te betrekken bij de natuur.

Eten & Drinken

De Veluwe heeft een aantal typische streekgerechten die het proeven waard zijn. Enkele voorbeelden zijn wildgerechten zoals hertenbiefstuk of wildstoofpot, Veluwse gerookte ham, en paddenstoelengerechten met in het wild geplukte paddenstoelen uit het gebied. Daarnaast staat de Veluwe ook bekend om zijn heerlijke honing en ambachtelijk gebakken brood.

Ja, er zijn enkele brouwerijen en wijngaarden op de Veluwe die je kunt bezoeken. Je kunt genieten van een rondleiding door een lokale brouwerij en verschillende ambachtelijke bieren proeven. Daarnaast zijn er wijngaarden waar je de wijngaard kunt verkennen, wijn kunt proeven en meer kunt leren over het wijnproductieproces. Het is raadzaam om vooraf te controleren of reserveringen nodig zijn voor rondleidingen of proeverijen.

Ja, er zijn verschillende markten en lokale voedselproducenten op de Veluwe waar je verse en ambachtelijke producten kunt kopen. Op boerenmarkten en streekmarkten kun je vaak lokale groenten, fruit, kaas, vlees, brood en andere lekkernijen vinden. Daarnaast zijn er boerderijwinkels en delicatessenwinkels waar je rechtstreeks bij de producent kunt kopen.

Ja, er zijn tal van restaurants en cafés op de Veluwe waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en drankjes. Van gezellige eetcafés tot gastronomische restaurants, er is voor elk wat wils. Veel van deze eetgelegenheden maken gebruik van lokale producten en ingrediënten om gerechten met een authentieke smaak te serveren.

Ja, veel restaurants en eetgelegenheden op de Veluwe bieden speciale dieet- en vegetarische opties. Ze houden rekening met verschillende dieetwensen en bieden vaak menu’s met vegetarische, veganistische, glutenvrije of lactosevrije gerechten. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met het restaurant om te informeren naar de beschikbare opties.

Natuur, cultuur & historie

 1. Wandelen: De Veluwe heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van korte routes tot langeafstandswandelingen. Je kunt kiezen uit gemarkeerde paden die je door prachtige bossen, langs heidevelden en over glooiende landschappen leiden. Raadpleeg wandelkaarten, informatieve websites of lokale wandelgidsen om de beste routes te ontdekken die aansluiten bij jouw vaardigheidsniveau en interesses.
 2. Fietsen: Fietsen is een populaire manier om de Veluwse bossen te verkennen. Er zijn diverse fietspaden en routes beschikbaar, waaronder zowel verharde paden als mountainbikeroutes voor de avontuurlijke fietsers. Je kunt je eigen fiets meenemen of er een huren bij een van de fietsverhuurpunten in de regio.
 3. Paardrijden: Voor liefhebbers van paardrijden biedt de Veluwe ook mogelijkheden. Er zijn ruiterpaden die je door de bossen en over de heidevelden leiden. Informeer bij lokale maneges of paardrijstallen naar de mogelijkheden voor het huren van paarden of het meegaan met georganiseerde ritten.
 4. Natuurexcursies: Om meer te leren over de flora, fauna en het ecosysteem van de Veluwse bossen, kun je deelnemen aan georganiseerde natuurexcursies. Natuurgidsen kunnen je begeleiden en interessante informatie verstrekken over de natuurlijke omgeving van de Veluwe.
 5. Bezoekerscentra en informatiepunten: Bezoek de bezoekerscentra en informatiepunten op de Veluwe voor gedetailleerde kaarten, brochures en advies over de beste manieren om de bossen te verkennen. Ze kunnen je ook informeren over speciale evenementen of bezienswaardigheden in de omgeving

Het beste seizoen om de bloeiende heidevelden op de Veluwe te zien is meestal eind augustus tot begin september. In deze periode staan de heidevelden in volle bloei en transformeren ze in prachtige paarse landschappen. De exacte bloeiperiode kan echter variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden en de natuurlijke cyclus van de heideplanten.

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in Nederland en herbergt een diverse fauna. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende diersoorten die je op de Veluwe kunt tegenkomen:

 1. Edelherten: De Veluwe staat bekend om zijn populatie edelherten. Deze majestueuze dieren zijn het symbool van het gebied en kunnen in grote aantallen worden waargenomen.
 2. Wilde zwijnen: Wilde zwijnen zijn een ander iconisch dier op de Veluwe. Ze leven in de bossen en heidegebieden en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem.
 3. Reeën: Reeën zijn veelvoorkomende hoefdieren op de Veluwe. Ze zijn vooral actief in de schemering en kunnen worden waargenomen in zowel bosgebieden als open velden.
 4. Vossen: De Veluwe herbergt een gezonde populatie vossen. Deze slimme roofdieren zijn voornamelijk ’s nachts actief en kunnen soms overdag worden gespot.
 5. Boommarters: Boommarters zijn zeldzamer en moeilijker te spotten, maar ze komen voor op de Veluwe. Ze bewonen voornamelijk bosrijke gebieden en staan bekend om hun behendigheid in bomen.
 6. Eekhoorns: De Veluwe is de thuisbasis van zowel de rode eekhoorn als de grijze eekhoorn. Ze zijn vaak te vinden in de bossen en kunnen acrobatische capriolen uithalen in de bomen.
 7. Dassen: Dassen zijn nachtdieren die holen graven in de grond. Ze kunnen worden gevonden op de Veluwe, voornamelijk in bosrijke en landelijke gebieden.

Naast deze dieren zijn er ook tal van vogelsoorten, zoals buizerds, haviken, uilen, spechten en vele anderen. Verder zijn er reptielen, amfibieën, insecten en andere kleine dieren te vinden in de diverse habitats van de Veluwe. Het gebied heeft een rijke biodiversiteit en is geliefd bij natuurliefhebbers en dierenliefhebbers.

 • Het gebied herbergt ook enkele historische kastelen, landgoederen en musea die de rijke geschiedenis en cultuur van de Veluwe belichten.
 • De Veluwe is een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland, waar sporen van menselijke aanwezigheid zijn gevonden die teruggaan tot de prehistorie.
 • Tijdens de middeleeuwen was de Veluwe een belangrijk jachtgebied voor koningen en edelen.
 • In de 19e eeuw werden delen van de Veluwe ontdekt door kunstenaars van de Nederlandse Romantiek, die geïnspireerd werden door de natuurlijke schoonheid van het gebied.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Veluwe een strategische rol vanwege zijn centrale ligging in Nederland. Het gebied diende als schuilplaats voor verzetsstrijders en was het toneel van gevechten tijdens de bevrijding.
 • De Veluwe herbergt een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen.
 • Op de Veluwe zijn verschillende prehistorische grafheuvels te vinden, die getuigen van vroege menselijke activiteit en begravingstradities.
 • Het Nationale Park De Hoge Veluwe is opgericht in 1935 en is het grootste actief beheerde natuurgebied in Nederland, met diverse landschappen en een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten.

Ja, er zijn nog steeds traditionele ambachten die worden beoefend op de Veluwe. De regio heeft een rijke geschiedenis en een sterke band met ambachtelijk vakmanschap. Enkele voorbeelden van traditionele ambachten die nog steeds worden beoefend op de Veluwe zijn:

 1. Klompenmakerij: Het maken van klompen is een eeuwenoud ambacht dat nog steeds wordt beoefend op de Veluwe. Klompen zijn traditionele houten schoenen die vroeger veel werden gedragen in Nederland. In verschillende plaatsen op de Veluwe kun je klompenmakerijen bezoeken en zien hoe klompen met de hand worden vervaardigd.
 2. Mandenvlechterij: Mandenvlechten is een ambachtelijke techniek waarbij met behulp van flexibel materiaal zoals wilgentenen of riet manden worden gevlochten. Op de Veluwe zijn nog steeds mandenvlechters actief die deze traditionele vaardigheid beoefenen. Ze maken verschillende soorten manden, zoals boodschappenmanden, picknickmanden en decoratieve manden.
 3. Beeldhouwen en houtsnijwerk: Op de Veluwe zijn er kunstenaars en ambachtslieden die zich bezighouden met beeldhouwen en houtsnijwerk. Ze creëren prachtige sculpturen, houten meubels, ornamenten en andere decoratieve objecten met behulp van traditionele technieken. Sommige kunstenaars maken gebruik van het lokale hout dat afkomstig is van de Veluwse bossen.
 4. Tin gieten en bewerken: Het ambacht van tin gieten en bewerken is ook nog steeds levendig op de Veluwe. Tin wordt gesmolten en gegoten in mallen om verschillende objecten te maken, zoals sieraden, serviesgoed, kandelaars en andere decoratieve voorwerpen

Over de Veluwe

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in Nederland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante kilometer. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland en strekt zich uit over delen van de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht. De Veluwe kenmerkt zich door zijn diverse landschappen, waaronder uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en prachtige watergebieden.

Ja, de Veluwe is zeker geschikt voor gezinnen met kinderen. Naast de prachtige natuur zijn er veel kindvriendelijke activiteiten en attracties. Denk bijvoorbeeld aan speeltuinen, kinderboerderijen, avonturenparken en speciale kinderroutes waarbij ze spelenderwijs de natuur kunnen ontdekken.

Ja, de Veluwe is het hele jaar door toegankelijk. Elk seizoen heeft zijn eigen charme, of het nu de bloeiende lente is, de zonnige zomer, de kleurrijke herfst of zelfs de winterse landschappen. Houd er echter rekening mee dat sommige paden of gebieden tijdelijk kunnen worden gesloten vanwege bijvoorbeeld onderhoud of natuurbescherming.

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in Nederland. Het ligt voornamelijk in de provincie Gelderland, maar strekt zich ook uit naar delen van Overijssel en Utrecht.

Ja, op veel plaatsen op de Veluwe zijn huisdieren, zoals honden, toegestaan. Het is echter wel belangrijk om de regels en voorschriften van het specifieke gebied waar je naartoe gaat te controleren, omdat er bepaalde gebieden kunnen zijn waar huisdieren niet zijn toegestaan of waar aanlijnverplichtingen gelden.