Zijn er traditionele ambachten die nog steeds worden beoefend op de Veluwe?


Ja, er zijn nog steeds traditionele ambachten die worden beoefend op de Veluwe. De regio heeft een rijke geschiedenis en een sterke band met ambachtelijk vakmanschap. Enkele voorbeelden van traditionele ambachten die nog steeds worden beoefend op de Veluwe zijn:

  1. Klompenmakerij: Het maken van klompen is een eeuwenoud ambacht dat nog steeds wordt beoefend op de Veluwe. Klompen zijn traditionele houten schoenen die vroeger veel werden gedragen in Nederland. In verschillende plaatsen op de Veluwe kun je klompenmakerijen bezoeken en zien hoe klompen met de hand worden vervaardigd.
  2. Mandenvlechterij: Mandenvlechten is een ambachtelijke techniek waarbij met behulp van flexibel materiaal zoals wilgentenen of riet manden worden gevlochten. Op de Veluwe zijn nog steeds mandenvlechters actief die deze traditionele vaardigheid beoefenen. Ze maken verschillende soorten manden, zoals boodschappenmanden, picknickmanden en decoratieve manden.
  3. Beeldhouwen en houtsnijwerk: Op de Veluwe zijn er kunstenaars en ambachtslieden die zich bezighouden met beeldhouwen en houtsnijwerk. Ze creëren prachtige sculpturen, houten meubels, ornamenten en andere decoratieve objecten met behulp van traditionele technieken. Sommige kunstenaars maken gebruik van het lokale hout dat afkomstig is van de Veluwse bossen.
  4. Tin gieten en bewerken: Het ambacht van tin gieten en bewerken is ook nog steeds levendig op de Veluwe. Tin wordt gesmolten en gegoten in mallen om verschillende objecten te maken, zoals sieraden, serviesgoed, kandelaars en andere decoratieve voorwerpen

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *