Routes

De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en biedt daarnaast een grote variatie aan routes voor wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers en andere recreanten. Hieronder hebben we een aantal redenen opgesomd waarom de Veluwe zo populair is en waarom het een perfecte bestemming is voor een dagje uit of een vakantie.

Divers landschap
De Veluwe biedt een zeer divers landschap, variërend van bossen en heidevelden tot zandverstuivingen en beekdalen. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken en biedt verschillende soorten routes voor wandelaars, fietsers en ruiters.

Veluwe routes

Uitgebreid netwerk van routes
De Veluwe heeft een uitgebreid netwerk van routes die je langs de mooiste plekjes voeren. Of je nu op zoek bent naar een korte wandeling of een meerdaagse trektocht, er is voor ieder wat wils. De routes zijn goed aangegeven en variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, zodat je zelf kunt kiezen welke route het beste bij jou past.

De meest recente blogs over routes

Rust en stilte
De Veluwe is een rustig gebied met weinig verkeer en weinig bebouwing. Dit zorgt voor een heerlijke rust en stilte die je elders in Nederland niet snel zult vinden. Tijdens jouw wandeling, fietstocht of rit te paard kun je genieten van de natuur en de rust om u heen.

Flora en fauna
De Veluwe is een gebied met een rijke flora en fauna. Je kunt hier onder andere edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen en dassen tegenkomen. Vogelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen, want de Veluwe biedt een thuis aan vele vogelsoorten.

Cultureel erfgoed
Naast de prachtige natuur biedt de Veluwe ook veel cultureel erfgoed. Zo vind je hier bijvoorbeeld kastelen, landgoederen, musea en archeologische opgravingen. Een mooie manier om tijdens je route iets over de geschiedenis van de Veluwe te leren. Zo raden wij bijvoorbeeld Nationaal Park De Hoge Veluwe aan. Het park staat onder andere bekend om de zeldzame plant- en diersoorten die het herbergt. Daarnaast staat het ook bekend als meest verrassende nationale park in het land. Geloof jij ons nou niet bekijk dan de reviews op Tripadvisor.

De Veluwe biedt voor ieder wat wils en is een ideale bestemming voor een dagje uit of een vakantie. Of je nu wilt wandelen, fietsen of paardrijden, de Veluwe heeft tal van mooie routes die je langs de mooiste plekjes voeren. Plan je route van tevoren en zorg voor de juiste uitrusting en kleding, zodat je optimaal kunt genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft.

Wil je nou meer informatie ontvangen om zeker te zijn van je keuze voor een route op de Veluwe? Download dan snel onze whitepaper!

Ga jij de Veluwe ontdekken?

Veelgestelde vragen

Met zo’n 32.000 hectare aan natuur en 1265 km aan wandelpaden heeft Ede met afstand het grootste wandelgebied van Nederland. Door de ligging aan de rand van de Veluwe zijn de natuurgebieden heel divers: uitgestrekte bossen en heidevelden, maar ook zandverstuivingen, boerenland, wetland en plassen. De natuur komt je tegemoet in Ede. Er is een grote variëteit in flora en fauna en je kunt hier ook tijdens je ‘gewone’ wandelingen groot wild tegenkomen. Op onze website vind je de mooiste routes, overnachtingen, eten & drinken en natuur, cultuur & historie.

Enkele populaire fietsroutes op de Veluwe zijn onder andere de Veluwezoomroute, de Kröller-Müller Fietsroute, de Hoge Veluwe Fietsroute en de Veluwe Valleyroute. Deze routes nemen je mee door de prachtige natuur van de Veluwe en bieden de mogelijkheid om historische dorpen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkende bossen te verkennen.

Als natuurliefhebber met interesse in het spotten van wilde dieren, is het Deelerwoud een aanrader. Dit natuurgebied op de Veluwe biedt een goede kans om edelherten, wilde zwijnen, reeën en diverse vogelsoorten te zien. Het gebied heeft verschillende wandelroutes, zoals het Reeënspoor en het Hertenpad, die je dieper de natuur in brengen en de kans vergroten om wilde dieren te observeren.

Ja, er zijn diverse mountainbikeroutes op de Veluwe die speciaal zijn aangelegd voor mountainbikers. Een bekende route is bijvoorbeeld de Veluwe Mountainbike Route (VMR) die door Nationaal Park De Hoge Veluwe loopt. Deze route biedt uitdagende singletracks en mooie landschappen. Daarnaast zijn er nog andere mountainbikeroutes op de Veluwe, zoals de Posbankroute en de route bij Radio Kootwijk, die verschillende niveaus van moeilijkheid en afstand bieden om aan de behoeften van verschillende mountainbikers te voldoen.

Ja, er zijn diverse wandelroutes op de Veluwe die geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Een populaire keuze is bijvoorbeeld het Kabouterpad, een interactieve wandelroute speciaal ontworpen voor kinderen. Daarnaast zijn er kortere wandelroutes bij bezoekerscentra en natuurgebieden die geschikt zijn voor gezinnen. Deze routes zijn vaak goed begaanbaar en bieden educatieve elementen om kinderen te betrekken bij de natuur.