Natuur, cultuur & historie

Welkom bij de pagina ”Natuur, Cultuur & Historie”. Hier vind je alles wat betreft de Veluwe over deze drie begrippen. Dit gebied heeft een bijzondere aantrekkingskracht op zowel Nederlanders als internationale bezoekers. Wij vinden het dan ook niet opmerkelijk dat de Veluwe jaarlijks vele bezoekers trekt.

De Veluwe is een uitgestrekt gebied van ongeveer 1000 vierkante kilometer, gelegen in het oosten van Nederland. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en beken. Het is een plek waar de natuur ongerept is. En waar je de rust en stilte van het platteland kan ervaren. Het is ook een gebied waar de mens al vele duizenden jaren woont en werkt. De sporen van deze rijke geschiedenis zijn nog steeds zichtbaar, ook hierover vind je informatie op deze pagina!

Boom op de Veluwe, met zonsopkomst in de natuur

Leer meer over de Veluwe

Op deze pagina vind je een verzameling blogs die zich richten op de natuur, cultuur en geschiedenis van de Veluwe. Wij bij ActiviteitenVeluwe hebben een passie voor dit bijzondere gebied en delen graag onze kennis en inzichten met jou. Of je nu geïnteresseerd bent in de unieke flora en fauna, de geschiedenis van de Veluwe, of een combinatie van beide, wij denken dat je hier zeker iets vindt wat jouw interesse wekt. In de onderstaande blogs kan je de informatie vinden die jij nodig hebt, om de Veluwe te ontdekken!

Wij hopen dat deze pagina je zal inspireren om meer te leren over de Veluwe en alles wat dit prachtige gebied te bieden heeft. Geniet van de verhalen en inzichten over deze bijzondere regio en ontdek meer over dit unieke stukje Nederland.

Klik op de blogs hieronder, om de Veluwe te ontdekken!

Bekijk prachtige plaatjes

Bent u benieuwd naar mooie afbeeldingen van de Veluwe? Klik dan gerust op de knop hieronder. om een prachtige foto collage te bekijken! Bekijk en geniet.

Twijfelt u nog?

Wist je dat de Veluwe een buitengewoon populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en avonturiers? Niet alleen trekt het Nationale Park veel bezoekers, maar het wordt ook hoog gewaardeerd door reizigers over de hele wereld. Volgens de meest recente beoordelingen op Tripadvisor heeft de Veluwe een indrukwekkende gemiddelde beoordeling van 4.5 sterren van de 5 sterren ontvangen. Met maar liefst 1.070 beoordelingen is dit een overtuigend bewijs van de prachtige ervaringen die hier te vinden zijn.

Veelgestelde vragen

 1. Wandelen: De Veluwe heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van korte routes tot langeafstandswandelingen. Je kunt kiezen uit gemarkeerde paden die je door prachtige bossen, langs heidevelden en over glooiende landschappen leiden. Raadpleeg wandelkaarten, informatieve websites of lokale wandelgidsen om de beste routes te ontdekken die aansluiten bij jouw vaardigheidsniveau en interesses.
 2. Fietsen: Fietsen is een populaire manier om de Veluwse bossen te verkennen. Er zijn diverse fietspaden en routes beschikbaar, waaronder zowel verharde paden als mountainbikeroutes voor de avontuurlijke fietsers. Je kunt je eigen fiets meenemen of er een huren bij een van de fietsverhuurpunten in de regio.
 3. Paardrijden: Voor liefhebbers van paardrijden biedt de Veluwe ook mogelijkheden. Er zijn ruiterpaden die je door de bossen en over de heidevelden leiden. Informeer bij lokale maneges of paardrijstallen naar de mogelijkheden voor het huren van paarden of het meegaan met georganiseerde ritten.
 4. Natuurexcursies: Om meer te leren over de flora, fauna en het ecosysteem van de Veluwse bossen, kun je deelnemen aan georganiseerde natuurexcursies. Natuurgidsen kunnen je begeleiden en interessante informatie verstrekken over de natuurlijke omgeving van de Veluwe.
 5. Bezoekerscentra en informatiepunten: Bezoek de bezoekerscentra en informatiepunten op de Veluwe voor gedetailleerde kaarten, brochures en advies over de beste manieren om de bossen te verkennen. Ze kunnen je ook informeren over speciale evenementen of bezienswaardigheden in de omgeving

Het beste seizoen om de bloeiende heidevelden op de Veluwe te zien is meestal eind augustus tot begin september. In deze periode staan de heidevelden in volle bloei en transformeren ze in prachtige paarse landschappen. De exacte bloeiperiode kan echter variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden en de natuurlijke cyclus van de heideplanten.

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied in Nederland en herbergt een diverse fauna. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende diersoorten die je op de Veluwe kunt tegenkomen:

 1. Edelherten: De Veluwe staat bekend om zijn populatie edelherten. Deze majestueuze dieren zijn het symbool van het gebied en kunnen in grote aantallen worden waargenomen.
 2. Wilde zwijnen: Wilde zwijnen zijn een ander iconisch dier op de Veluwe. Ze leven in de bossen en heidegebieden en vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem.
 3. Reeën: Reeën zijn veelvoorkomende hoefdieren op de Veluwe. Ze zijn vooral actief in de schemering en kunnen worden waargenomen in zowel bosgebieden als open velden.
 4. Vossen: De Veluwe herbergt een gezonde populatie vossen. Deze slimme roofdieren zijn voornamelijk ’s nachts actief en kunnen soms overdag worden gespot.
 5. Boommarters: Boommarters zijn zeldzamer en moeilijker te spotten, maar ze komen voor op de Veluwe. Ze bewonen voornamelijk bosrijke gebieden en staan bekend om hun behendigheid in bomen.
 6. Eekhoorns: De Veluwe is de thuisbasis van zowel de rode eekhoorn als de grijze eekhoorn. Ze zijn vaak te vinden in de bossen en kunnen acrobatische capriolen uithalen in de bomen.
 7. Dassen: Dassen zijn nachtdieren die holen graven in de grond. Ze kunnen worden gevonden op de Veluwe, voornamelijk in bosrijke en landelijke gebieden.

Naast deze dieren zijn er ook tal van vogelsoorten, zoals buizerds, haviken, uilen, spechten en vele anderen. Verder zijn er reptielen, amfibieën, insecten en andere kleine dieren te vinden in de diverse habitats van de Veluwe. Het gebied heeft een rijke biodiversiteit en is geliefd bij natuurliefhebbers en dierenliefhebbers.

 • Het gebied herbergt ook enkele historische kastelen, landgoederen en musea die de rijke geschiedenis en cultuur van de Veluwe belichten.
 • De Veluwe is een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland, waar sporen van menselijke aanwezigheid zijn gevonden die teruggaan tot de prehistorie.
 • Tijdens de middeleeuwen was de Veluwe een belangrijk jachtgebied voor koningen en edelen.
 • In de 19e eeuw werden delen van de Veluwe ontdekt door kunstenaars van de Nederlandse Romantiek, die geïnspireerd werden door de natuurlijke schoonheid van het gebied.
 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Veluwe een strategische rol vanwege zijn centrale ligging in Nederland. Het gebied diende als schuilplaats voor verzetsstrijders en was het toneel van gevechten tijdens de bevrijding.
 • De Veluwe herbergt een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland, met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen.
 • Op de Veluwe zijn verschillende prehistorische grafheuvels te vinden, die getuigen van vroege menselijke activiteit en begravingstradities.
 • Het Nationale Park De Hoge Veluwe is opgericht in 1935 en is het grootste actief beheerde natuurgebied in Nederland, met diverse landschappen en een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten.

Ja, er zijn nog steeds traditionele ambachten die worden beoefend op de Veluwe. De regio heeft een rijke geschiedenis en een sterke band met ambachtelijk vakmanschap. Enkele voorbeelden van traditionele ambachten die nog steeds worden beoefend op de Veluwe zijn:

 1. Klompenmakerij: Het maken van klompen is een eeuwenoud ambacht dat nog steeds wordt beoefend op de Veluwe. Klompen zijn traditionele houten schoenen die vroeger veel werden gedragen in Nederland. In verschillende plaatsen op de Veluwe kun je klompenmakerijen bezoeken en zien hoe klompen met de hand worden vervaardigd.
 2. Mandenvlechterij: Mandenvlechten is een ambachtelijke techniek waarbij met behulp van flexibel materiaal zoals wilgentenen of riet manden worden gevlochten. Op de Veluwe zijn nog steeds mandenvlechters actief die deze traditionele vaardigheid beoefenen. Ze maken verschillende soorten manden, zoals boodschappenmanden, picknickmanden en decoratieve manden.
 3. Beeldhouwen en houtsnijwerk: Op de Veluwe zijn er kunstenaars en ambachtslieden die zich bezighouden met beeldhouwen en houtsnijwerk. Ze creëren prachtige sculpturen, houten meubels, ornamenten en andere decoratieve objecten met behulp van traditionele technieken. Sommige kunstenaars maken gebruik van het lokale hout dat afkomstig is van de Veluwse bossen.
 4. Tin gieten en bewerken: Het ambacht van tin gieten en bewerken is ook nog steeds levendig op de Veluwe. Tin wordt gesmolten en gegoten in mallen om verschillende objecten te maken, zoals sieraden, serviesgoed, kandelaars en andere decoratieve voorwerpen