Wildlife op de Veluwe


De Veluwe staat bekend om zijn prachtige natuur en diversiteit aan wildlife. Het is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland en trekt jaarlijks duizenden bezoekers die willen genieten van de natuur en de dieren die er wonen. In deze blog nemen we je mee op een reis door de Veluwe en laten we je kennismaken met de verschillende soorten wildlife die je er kunt vinden.

Wat maakt de Veluwe zo’n speciaal gebied voor Wildlife?

De Veluwe is een uitgestrekt bosgebied en een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Het gebied bestaat uit heidevelden, bossen, zandverstuivingen en vele beken en rivieren. De diversiteit aan landschappen maakt de Veluwe een ideaal leefgebied voor veel verschillende soorten wildlife.

De ”Big Five” van de Veluwe

Als je aan wildlife op de Veluwe denkt, denk je waarschijnlijk aan de “Big Five”. Dit zijn de vijf grootste en meest iconische zoogdieren van het gebied. Laten we ze even kort bespreken.

Edelherten: De Veluwe staat bekend om zijn grote populatie edelherten. Tijdens de bronsttijd (september/oktober) kun je mannelijke edelherten horen burlen om indruk te maken op vrouwtjes. Het is een indrukwekkend schouwspel dat jaarlijks veel bezoekers trekt.

Wilde zwijnen: De Veluwe heeft ook een grote populatie wilde zwijnen. Hoewel ze soms worden gezien als schadelijk voor de natuur, zijn wilde zwijnen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Veluwe.

Vossen: Vossen zijn een van de meest voorkomende roofdieren op de Veluwe. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van open velden en graslanden, waar ze op zoek gaan naar prooien.

Dassen: Dassen zijn nachtdieren en hebben een voorkeur voor open plekken in het bos, waar ze hun burchten kunnen bouwen. Ze voeden zich voornamelijk met wormen, insecten en kleine zoogdieren.

Reeën: Reeën zijn kleine hertachtigen die vaak te zien zijn op de open plekken in het bos. Ze zijn vooral actief tijdens de schemering en de nacht.

Vogels op de Veluwe: Van roofvogels tot zangvogels.

Naast de “Big Five” is de Veluwe ook de thuisbasis van veel verschillende soorten vogels. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

Buizerds: Buizerds zijn een van de meest voorkomende roofvogels op de Veluwe. Ze zijn te herkennen aan hun kenmerkende ‘M’ vormige vleugels.

Spechten: Er zijn verschillende soorten spechten te vinden op de Veluwe, zoals de grote bonte specht en de groene specht. Ze zijn voornamelijk te vinden in de bossen, waar ze op zoek gaan naar insecten.

Naast de “Big Five” en vogels zijn er ook veel kleine dieren te vinden op de Veluwe. Hier zijn enkele voorbeelden:

Eekhoorns: Eekhoorns zijn veelvoorkomende bewoners van de bomen op de Veluwe. Ze zijn actief tijdens de dag en zijn vaak te zien terwijl ze van tak naar tak springen.

Egels: Egels zijn nachtdieren en hebben een voorkeur voor gebieden met veel ondergroei. Ze voeden zich met insecten en slakken en worden vaak gezien als nuttige dieren voor de natuur.

Vlinders: De Veluwe heeft een grote diversiteit aan vlinders, zoals de koninginnenpage en de dagpauwoog. Ze zijn vooral te vinden in de buurt van bloemen en struiken.

Het belang van de Veluwe voor Wildlife

De Veluwe is niet alleen een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers, maar het gebied is ook van groot belang voor de biodiversiteit in Nederland. Het is de thuisbasis van veel bedreigde soorten, zoals de Europese wilde kat en de grote bosmuis. Daarnaast heeft de Veluwe een belangrijke functie als ecologische verbinding tussen andere natuurgebieden in Nederland.

Tips voor het spotten van Wildlife op de Veluwe

Als je de wildlife op de Veluwe wilt zien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om stil te zijn en langzaam te bewegen, zodat je de dieren niet afschrikt. Daarnaast kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond gaan, omdat de dieren dan het meest actief zijn. Een verrekijker kan ook van pas komen om de dieren van dichtbij te bekijken, zonder ze te storen. Tot slot is het belangrijk om op de paden te blijven en de dieren niet te voeren of te benaderen.

De Veluwe is een unieke bestemming voor natuurliefhebbers vanwege de verscheidenheid aan diersoorten die er te vinden zijn. Van de majestueuze edelherten en wilde zwijnen tot de spechten die hun nesten in de bomen uithakken, de Veluwe biedt een scala aan mogelijkheden om de natuur te ervaren. Het is niet alleen de “Big Five” die de aandacht trekt, maar ook de vele vogelsoorten en kleinere dieren die hier leven. Wat de Veluwe zo speciaal maakt is het feit dat het één van de laatste echte wildernissen is in Nederland.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende dieren

Gemeenschappelijke natuurliefhebbers

Op waarneming.nl kunt u de ervaring/waarnemingen van andere natuurliefhebbers zien. Op deze manier kunt u kijken waar bepaalde dieren en/of planten zijn gespot kan u inschatten of u het desbetreffende dier ook kan tegenkomen. Leer van elkaars waarnemingen op deze website. Veel spotplezier!

Handig voor het spotten van wild!


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *