De hoogste waterval van Nederland


De waterval in Loenen is een van de meest populaire bezienswaardigheden op de Veluwe. Het is een natuurlijke waterval die wordt gevoed de Loenense Molenbeek en is gelegen in het dorpje Loenen. Loenen maakt deel uit van de gemeente Apeldoorn in de provincie Gelderland. De waterval is ongeveer 15 meter hoog en hiermee de hoogste waterval van Nederland. Het is omringd door een prachtig natuurgebied met bossen en heidevelden.

De oorsprong

De geschiedenis van de waterval in Loenen gaat terug tot in de middeleeuwen. In die tijd was het gebied rondom de waterval eigendom van de Hertog van Gelre. Toentertijd werd het gebruikt als jachtgebied. In de 16e eeuw werd er een watermolen gebouwd bij de waterval. Deze is gebruikt om graan te malen en hout te zagen. De Loenense Waterval was oorspronkelijk een belangrijke locatie voor de graanmolen en oliemolen die hier stonden. Het water dat via de stuw van de Veluwe naar de watermolen werd geleid, werd gebruikt om het waterrad van de molen aan te drijven. Het waterrad dreef vervolgens de molenstenen aan, die het graan maalden tot meel. Ook werd het water gebruikt om de machines van de oliemolen aan te drijven. Daarmee werd olie geperst uit bijvoorbeeld lijnzaad. Deze activiteiten vonden plaats vanaf de Middeleeuwen tot aan het begin van de 20e eeuw.

Tijdens de tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de waterval in Loenen een belangrijke rol in het verzet. Omdat het water van de waterval ongestoord en onopgemerkt kon stromen, werd het gebruikt als een locatie voor de illegale radiozender van de Nederlandse verzetsbeweging. Deze zender verzond berichten naar de geallieerden in Groot-Brittannië. Ook werd het gebruikt om informatie over de Duitse activiteiten in Nederland door te geven.

Daarnaast werd de Loenense Waterval ook gebruikt om Joden te verbergen voor de nazi’s. In de buurt van de waterval waren verschillende schuilplaatsen gebouwd waar Joden konden schuilen. Dit gebeurde onder meer in opdracht van de bekende verzetsheld Gerrit Jan van der Veen.

Hoewel de Loenense Waterval een vredige en serene omgeving lijkt, heeft het dus een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een herinnering aan de heldhaftigheid en moed van de mensen die vochten voor vrijheid en gerechtigheid.

Na de oorlog bleef de waterval in Loenen een populaire toeristische attractie. Er werden verschillende wandelroutes aangelegd rondom de waterval en er werden meer horecagelegenheden gebouwd. In de jaren ’70 van de vorige eeuw is er ookeen nieuw informatiecentrum geopend bij de waterval. Hier konden bezoekers meer leren over de geschiedenis en de natuur van de Veluwe.

Toeristische attractie

De romantische dichter Hendrik Tollens heeft de Loenense waterval ‘ontdekt’. Dit gebeurde in de 19e eeuw. Deze dichter maakte het bekender bij het groter publiek. In de jaren 20 van de 20e eeuw werd de waterval steeds populairder als toeristische attractie. Een speciale wandelroute is er aangelegd en ook zijn verschillende horecagelegenheden en souvenirwinkels in de buurt van de waterval.

In de jaren 30 van de 20e eeuw werd de Loenense Waterval nog bekender. Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana kwamen naar de waterval. Ze kwamen om te genieten van het prachtige uitzicht en de rustige omgeving. Dit bezoek zorgde voor een nog grotere bekendheid van de waterval en trok nog meer toeristen aan. Op deze manier is de waterval uitgegroeid tot een echte toeristische attractie. Voor zowel jong en oud is het een mooie plek om heen te gaan.

De hoogste van Nederland

De Loenense waterval is een indrukwekkend natuurwonder in Nederland. Met een hoogte van ruim 15 meter is het de hoogste waterval van Nederland. Het water van de Loenense Molenbeek voed het wat water voor de waterval. Het valt in meerdere niveaus naar beneden. Het geluid van het kletterende water en de omringende natuur zorgen voor een rustgevende en serene sfeer. De hoogte is misschien niet zo indrukkwekkend. Maar het blijft een prachtige bezienswaardigheid. Andere bekende watervallen in Nederland zijn bijvoorbeeld de Vrijenbergerspreng in Laag-Soeren en de Cascade van de Berkel in Eibergen. Hoewel deze watervallen niet zo hoog zijn als de Loenense Waterval, zijn ze ook de moeite waard om te bezoeken.

Kinderen aan het spelen bij de Loenense waterval op de Veluwe

Kortom, de geschiedenis van de waterval in Loenen is lang en gevarieerd. Van jachtgebied in de middeleeuwen tot belangrijke schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en populaire toeristische attractie tegenwoordig. De waterval is een waardevol stukje geschiedenis van de Veluwe. Het zal naar verwachting nog vele jaren een populaire bestemming blijven voor toeristen en natuurliefhebbers.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *