Locale brouwerijen op de Veluwe


In deze blog nemen we je mee langs enkele van de beste brouwerijen op de Veluwe. Bierbrouwen is een ambacht dat al duizenden jaren bestaat en nog steeds razend populair is. Het drinken van bier is een sociale bezigheid en veel mensen vinden het leuk om verschillende bieren te proberen. De Veluwe, een prachtig natuurgebied in het oosten van Nederland, biedt veel mogelijkheden om te genieten van lekker bier.

tonnen brouwerijen

Epe Bier Collectief

Het Epe Bier Collectief is een relatief nieuwe brouwerij op de Veluwe. Het is opgericht in 2019 door drie vrienden uit Epe, die een passie hebben voor bier en het brouwen ervan. Het doel van de brouwerij is om lokale bieren te brouwen met de beste ingrediënten en met een sterke nadruk op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De brouwerij is gevestigd in een voormalige garage in Epe, waar de bieren worden gebrouwen en gebotteld. Het Epe Bier Collectief heeft een eigen taproom waar je kunt genieten van de bieren en waar je terecht kunt voor een rondleiding en proeverijen.

Het assortiment van het Epe Bier Collectief bestaat uit verschillende bieren, waaronder een blond bier, een tripel en een saison. Een van hun meest populaire bieren is de “Eper Blond”, een blond bier met een alcoholpercentage van 6%. Het bier heeft een licht fruitige smaak en een zachte bitterheid. Een ander populair bier is de “Eper Tripel”, een tripel met een alcoholpercentage van 8,5%. Het bier heeft een fruitige smaak met tonen van koriander en een licht bittere afdronk.

Naast het brouwen van bier heeft het Epe Bier Collectief ook een sterke focus op duurzaamheid. Zo maken ze gebruik van lokale ingrediënten en werken ze samen met lokale boeren en tuinders om zo duurzaam mogelijk te produceren. Ook proberen ze zo min mogelijk afval te produceren en maken ze gebruik van herbruikbare materialen.

Het Epe Bier Collectief is een brouwerij die nog volop in ontwikkeling is en zich blijft vernieuwen en verbeteren. Zo werken ze momenteel aan nieuwe bieren en experimenteren ze met nieuwe smaken en ingrediënten. Ook werken ze aan een duurzamere productie door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren en afvalwater te zuiveren.

Al met al is het Epe Bier Collectief een veelbelovende brouwerij op de Veluwe die sterk gericht is op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun lokale bieren zijn heerlijk om te proeven en hun inzet voor duurzaamheid maakt ze een interessante en inspirerende brouwerij om te volgen.

Heidebrouwerij

De Heidebrouwerij is een kleine ambachtelijke brouwerij in het dorp Ede op de Veluwe. De brouwerij is opgericht in 2012 en is gevestigd in een voormalige boerderij die dateert uit 1857. Het doel van de brouwerij is om lokale bieren te brouwen met de beste ingrediënten en met een sterke nadruk op duurzaamheid.

Het assortiment van de Heidebrouwerij bestaat uit verschillende bieren, waaronder een blond bier, een tripel en een saison. Een van hun meest populaire bieren is de “Heidebrouwerij Blond”, een lichtblond bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het bier heeft een frisse, fruitige smaak en een licht bittere afdronk. Een ander populair bier is de “Heidebrouwerij Dubbel”, een donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 7%. Het bier heeft een rijke, moutige smaak en tonen van karamel en chocolade.

Naast het brouwen van bier heeft de Heidebrouwerij ook een eigen taproom waar je kunt genieten van de bieren en waar je terecht kunt voor een rondleiding en proeverijen. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, zoals bierproeverijen en workshops bierbrouwen.

Wat de Heidebrouwerij bijzonder maakt, is hun focus op duurzaamheid en lokale productie. Zo maken ze gebruik van lokale ingrediënten, zoals gerst en hop, en werken ze samen met lokale boeren en tuinders om zo duurzaam mogelijk te produceren. Ook hebben ze een eigen waterbron, waar ze het water voor het brouwen van hun bier vandaan halen. Daarnaast maken ze gebruik van zonne-energie om hun brouwerij van stroom te voorzien en hebben ze een eigen waterzuiveringsinstallatie om het afvalwater te zuiveren.

Veluwse Schavuyt

De Veluwse Schavuyt is een ambachtelijke brouwerij gelegen in het Gelderse plaatsje Apeldoorn, midden op de Veluwe. De brouwerij is opgericht in 2011 met als doel om lokale bieren te brouwen met de beste ingrediënten en met een sterke nadruk op duurzaamheid. Inmiddels heeft de Veluwse Schavuyt een breed assortiment aan bieren die ook buiten de Veluwe bekendheid genieten.

Een van hun meest populaire bieren is de “Veluwse Schavuyt IPA”, een India Pale Ale met een alcoholpercentage van 6,5%. Dit bier heeft een volle, fruitige smaak en een bittere afdronk. Andere bekende bieren van de brouwerij zijn onder andere de “Veluwse Schavuyt Weizen”, een heerlijk frisse tarwe-bier met tonen van citrus en banaan, en de “Veluwse Schavuyt Tripel”, een blond bier met een krachtig karakter en een fruitige smaak.

De brouwerij heeft een eigen proeflokaal en een terras waar bezoekers de bieren kunnen proeven en genieten van lokale gerechten. Ook worden er regelmatig rondleidingen en proeverijen georganiseerd. Daarnaast is het mogelijk om de bieren van de Veluwse Schavuyt te kopen bij lokale slijterijen en supermarkten.

Wat de Veluwse Schavuyt bijzonder maakt, is hun inzet voor duurzaamheid en lokale productie. Zo wordt er gebruik gemaakt van lokale ingrediënten en wordt er samengewerkt met lokale boeren en tuinders om zo duurzaam mogelijk te bier te brouwen. Daarnaast maakt de brouwerij gebruik van groene energie en zijn ze aangesloten bij het Groene Hert, een netwerk van duurzame ondernemers op de Veluwe.

Conclusie

Al met al biedt de Veluwe een rijke verscheidenheid aan brouwerijen die de moeite waard zijn om te ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een traditioneel bier, een vernieuwende smaakervaring of een lokale en duurzame productie, er is voor ieder wat wils.

Of je nu een bierliefhebber bent die op zoek is naar nieuwe smaken, of gewoon op zoek bent naar een leuke activiteit om te doen op de Veluwe, een bezoek aan een van deze brouwerijen is zeker de moeite waard. De combinatie van prachtige natuur, lokale ambacht en heerlijke bieren maakt de Veluwe tot een unieke bestemming voor een dagje uit of een weekendje weg.

Door het bezoeken van deze brouwerijen steun je tevens lokale ondernemers die zich inzetten voor duurzaamheid en het behoud van de natuurlijke omgeving. Door bewust te kiezen voor lokale productie en duurzame ondernemers, leveren we met zijn allen een belangrijke bijdrage aan een leefbare toekomst. Kortom, de Veluwe is een regio vol verrassingen en brouwerijen die het ontdekken meer dan waard zijn. Kom genieten van de heerlijke bieren, de prachtige omgeving en de lokale ambacht op de Veluwe. Proost!


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *